7 átütő párkapcsolaterősítő összetevő a Házasság hetére

Igen! Léteznek párkapcsolaterősítő praktikák. Mielőtt azonban listázzuk őket, tisztázzunk valamit!

Mit értünk erős párkapcsolat alatt?

Ahol erős a kötelék két ember között, nehezen szakad.

Nincs olyan párkapcsolati kötelék, amelyben ne pattantak volna el szálak itt-ott. Még szerencse, hogy ez a kötelék sodrott. Van egy érzelmi szál, egy fizikai szál, egy szellemi szál és megannyi másik, ami talán ezek alá be sem sorolható. Ilyen például az örökölt minták -, a hitrendszer szálai, a kultúrkörhöz való tartozás és a tudatosság szálai.

Mivel nincs két egyforma kapcsolat, nincs adekvát válasz sem. Csak egy általánosított formula létezik, miszerint az érzelmi szálat a nő őrzi, míg a fizikai szál a férfinak fontosabb.

Ahhoz, hogy egy kötelék végérvényesen meggyengüljön, elég, ha az egyik köteg sorvadni kezd. Elegendő egy pocsolya. És a vizes kötél, ráadásul, ami nem is szárad ki többet, igen hamar elszakad.

Mi kell ahhoz tehát, hogy erős maradjon a kötelék?Párkapcsolaterősítő 7 pont

1. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: ölelés, csók

Minden nap legalább 3 perc szoros ölelés. Reggeli napindító, munka utáni, esti. És mindemellett a csók. Sem az ölelés, sem a csók nem lehet megtévesztő, ha belefelejtkezünk. Az ölelés és a csók, ha hosszan tartjuk, őszinte.

2. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: figyelem

Minden nap legalább egyszer kérdezz rá, hogyan telik a napja, rendben van-e vele minden, amikor nem vagy vele! Legalább a gondolataidban szerepeljen, amikor két dolog között megpihensz! Este szánj időt arra, hogy meghallgatod! Figyelj rá, legyél rá kíváncsi!

3. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: kommunikáció

Végtelen mennyiségű írásos anyag létezik a párkapcsolaton belüli kommunikációról, ebben az esetben csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy figyelj! Lehetőség szerint ne bonyolódj bele már kipróbált, nem működő játszmákba. Keress új megoldásokat! Tudd, hogy a szavak jelentése mindannyiunk számára más és más!

4. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: testiség, fizikai intimitás

Ne legyenek titkaid előtte! Ne érezd feszélyezve magad! Próbáld valamilyen úton-módon kifejezni a vágyaid, éld meg őket a pároddal! Ne követelj, köss alkut! Neki is vannak vágyai, próbáld meg őket felfedezni! Ebben akár az Intimitás játék is segíthet.

5. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: közös időtöltés

 Időközönként fontos egy-egy közös kaland beiktatása, hiszen a közös élményanyag igen jó alapokat ad egy jól működő párkapcsolathoz.
Hívd el egy kalandos randira!
 

6. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: kölcsönös bizalom

 Kimondod, vagy nem? Elhallgatod, vagy kicsit füllentesz? Persze, mindezt az ő érdekében! Ha így teszel, feltételezni fogod részéről is a hasonló viselkedést, emiatt kételkedni fogsz benne. A kétség viszont nagy rabság! Szabadítsd fel magad, törekedj az őszinteségre! 

7. Párkapcsolaterősítő gyakorlat: humor

Ha rendelkezel vele, jó neked! Használd is ki a mindennapokban! Ha viszont nem, törekedj arra, hogy legyenek közös pillanataitok, amikor közösen nevethettek! A nevetés a legjobb gyógyszer bármiféle problémára! Humorbonbont minden napra!

Nem véletlen, hogy a válások, a szétment párkapcsolatok ilyen nagy számban szaporodnak a mai világban.

Az egyedülálló emberek sokkal nagyobb piacot jelentenek minden szinten.

Nemcsak amiatt, hogy jóval nagyobb arányban lesznek betegek, szorulnak gyógyszeres kezelésekre, hanem amiatt is, hogy sokkal könnyebben befolyásolhatók. Sokkal nagyobb fogyasztói a médiának, egyszerűen több idejük van ilyesmire, mint a párkapcsolatban élőknek, ezáltal jóval nagyobb potenciált jelentenek a reklámozóknak.

Ráadásul, vegyük észre, hogy individualista társadalmat építünk!

Mert megérdemeljük! Mindent is! Csak ne felejtsük el, hogy ő is! A másik felünk! Ő is megérdemelné, megérdemli!

De lehet így élni? Hogy anélkül, hogy megvizsgálnánk a másik szempontjait, annak figyelmen kívül hagyásával megyünk előre, mert megérdemeljük?

Hosszútávon úgyis az egymásra figyelés a kifizetődő! Az a nyerő stratégia. A túlélő. Ezért érdemes a párkapcsolati folyamatokra figyelni, építeni őket. Egymásba lehet kapaszkodni. Megerősíteni a köteléket, mert a viharok itt vannak a nyakunkon! Viszont nincs az a nagy vihar, ami minden kötelet elszakít!

Ápoljuk hát sokan, tartsuk szárazon köteleinket, amennyire csak lehet!

Gondolatok Műhelye - Nyárády Zsuzsanna

Leave a Reply