Mit ér a házasság 2024-ben – A férfi és nő szövetsége jelenünkben

A házasság hetére (2024)

A világ rohamosan változik körülöttünk. A technológia fejlődése, a társadalmi normák és az értékrendek alakulása igen nagy hatással vannak a házasság intézményére. Vajon a házasság lépést tart a változással? Vajon egyáltalán lépést kell-e tartania?

A házasság régen és ma:

Sokan mondják manapság, hogy a házasság a mai korban nem a legjobb társadalmi intézmény, nem is nagy csoda, hogy a házasságok szinte fele válással végződik, hiszen két ember kapcsolata körülbelül 10 évig egészséges.
Sokan még odáig is elmerészkednek, hogy ezt az állítást a régmúlt időkből vett statisztikákkal magyarázzák. Azzal, hogy régen, ugyan nem volt magas a válások száma, de az alacsony átlagéletkor miatt, illetve a magas gyermekágyi elhalálozás miatt a házasságok átlagos élettartama nem volt sokkal több 10 évnél. Vagyis átlagosan az emberek mostanában sem élnek sokkal kevésbé együtt, mint régen tették.

10 év?

Vajon tényleg ennyi lenne? Van, akinek a 10 év sok. Nagyon sok. Van, akinek viszont nagyon kevés! Hiszen egy életre rendezkedik be a házassággal. Na igen! De mitől függ, hogy ki hová tartozik?

Azt leszögezhetjük, hogy egy 30 éve boldog házasságban élő ember nem fog amellett kardoskodni, hogy egy házasság élettartama 10 évhez közeli. Aki megtalálta élete párját, az nem keres magyarázatokat és érveket a válás mellett. Sokkal inkább foglalkozik azzal, hogy a házasságát megtartsa.

Hol van a fókusz?

A megromlott házasság olyan, mint a hűtőben felejtett gourmet élelmiszer. Egyszer nagyon finom és minőségi volt, de a hűtő mélyére kerülve, megpenészedett. Olyannyira, hogy már nemcsak ehetetlen, de büdös is! Egyértelmű, hogy szabadulni kell tőle! Mielőbb.
Kérdés az, hogyan kerülhet egy ennyire finom étel a hűtő mélyére? Hogyan?

Nem jutott rá elég figyelem. Ennyi. Nem jutott kellő mennyiségű odafigyelés, törődés, gondoskodás.

A házasság igényli a törődést, amennyiben hosszútávra tervezzük. Nem elírás! A házasság igényli. És ennek kivitelezésére a párunk van fókuszban. Az őrá való odafigyelés, törődés, gondoskodás.

Intimitás

Kiegészítő erők és együttműködés a házasságban:

A férfi és nő közötti kapcsolatba a két nem különböző szerepeket és erőket hozhat be. Ez az, ami manapság változást jelent a házasságban. Nem kell a férfinak fát vágnia télire, nem kell a nőnek nyáron tonnaszámra befőzni, hogy legyen mit enni télen. És még mi mindent nem követel meg a mai modern létünk! A nemek közti különbségek kiegyenlítődni látszanak.

Szinte mindig minden adott mindenkor, amikor csak megkívánjuk. Ez viszont felborította az élet megszokott ritmusát és rendjét.

Manapság nincs mihez igazodni.

És az igazodás szükséges. Így jobb híján sokan a munkához, főnökhöz alkalmazkodnak, ami a házasság szempontjából nem ideális, hiszen nem, hogy a közös élethez tenne hozzá, hanem inkább elvesz attól.

Elveszi az időt, rengeteg energiát és stresszessé teszi a mindennapokat. Nehézkessé válik az együttműködés, a kiegyensúlyozott feladatmegosztás. Amikor két fáradt ember hazaesik a munkából, a másiktól várva egy kis figyelmet, törődést, könnyen torkollhat egy beszélgetés vitába. A vita átalakul mosolyszünetté, a mosolyszünet elfordulássá, majd néhány év múlva jöhet a válás. Hacsak, nem terelődik a fókusz a házasság megtartására.

Hogyan lehetséges ezt megtenni? 10+1 pont a boldog házasság elérésére:

1. Rendszeres fizikai kontaktus: Napi több alkalommal öleljétek át egymást szorosan. Rendszeresen csókoljátok egymást összebújva! Legyetek tisztában azzal, hogy mi a párotok igénye az összebújásokat tekintve.

2. Rendszeres kommunikáció: Tartsatok heti vagy havi rendszerességgel alkalmakat, amikor nyugodt körülmények között megbeszélitek egymással érzéseiteket, vágyaitokat és problémáitokat. Legyen ez, amennyiben lehetséges egy külső helyszínen, szabadban. Séta a parkban, kávézás egy teraszon, vagy ücsörgés egy tóparton, meghozza a várt nyugalmat.

3. Közös célok: Mindig legyen közös célotok. Fontos, hogy ez valóban közös legyen, ne csak egyikőtök vágya. Ha mindketten elkötelezetten tesztek ezért a célért, a közös tenni akarás még inkább összekovácsol majd benneteket.

4. Egyéni idő biztosítása: A házasság egyikőtök számára sem börtön. Találjatok olyan tevékenységet, ami a párotoktól független és éljetek is vele. A saját hobbikra, a barátokkal való töltődésre szükség van. Törekedjetek ebben az egyensúlyra!

5. Konfliktuskezelési stratégiák kialakítása: Tanuljatok meg hatékonyan és tiszteletteljesen beszélni egymással, ne hagyjátok, hogy a konfliktusok feldúlják a kapcsolatotokat. Konfliktus mindig lesz! Kérdés az, hogy tudtok-e olyan megoldásokat találni, melyek hatásosak lesznek hosszútávon.

6. Közös élmények megteremtése: Tervezzetek közös programokat, kirándulásokat, gyűjtsetek minél több közös élményt, amelyek erősítik a kapcsolatotokat és emlékezetessé, minőségivé teszik az együtt töltött időt.

7. Rendszeres randevúk: Ne hagyjátok abba a randevúkat, még akkor sem, ha hosszú ideje együtt vagytok. Ápoljátok a romantikát és a kötődést rendszeres időpontokkal. Ezt tetézni lehet egy kis online flörttel.

8. Nyitott és őszinte kommunikáció: Legyetek nyitottak és őszinték egymáshoz, még akkor is, ha nehéz pillanatokat szül majd az őszinteség! Hosszútávon ez az egyetlen járható út.

9. Közös értékrend: Építsétek fel közösen a kis saját családi hagyományaitokat és értékeiteket, amelyek megerősítik a kapcsolatotokat és összetartanak benneteket! Legyenek közös ünnepeitek, ételeitek, ajándékozási technikáitok, élménymegosztási lehetőségeitek! Ez erősíti a családi egységet.

10. Megfelelő támogatási rendszer: Vegyétek körül magatokat olyan emberekkel, barátokkal, akik támogatnak benneteket a kapcsolatotokban, és segítenek átvészelni az esetleges nehézségeket. Ne feledjétek! Ha baj van, akkor az elvált barát, a szingli barátnő nem biztos, hogy a legjobb tanácsadó. Keressetek olyat, aki ilyen téren példakép. A párkapcsolati tanácsadó is csak akkor igazán hiteles, ha ő maga is boldog párkapcsolatban él!

+1: Intimitás kiépítése: Ha olyan a kapcsolatotok, hogy rezdülésekből is értitek egymást, egymás szavát befejezitek, és ha ölelkeztek, akkor a határaitok összeolvadnak, akkor érzitek és ismeritek, hogy mi is az intimitás. Ha ez még nem egészen működik így, akkor a törekvésetek iránya lehet ez. Figyeljetek arra, hogy a birtoklás vágya ne uralja el egyikőtök részéről sem a kapcsolatot!

Változó világunkban bizony a kapcsolatoknak is lépést kell tartani a változással, meg kell találni azokat a sarokpontokat, amihez igazodni lehet házaspárként.

Kívánom, hogy változzunk a világgal, általunk változzon a világ!

Leave a Reply